Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Jabin z Hazo napisał:
WujekJanek napisał:
Zrobiłem wczoraj ciekawy eksperyment.

Ośmiu spotkanym Polakom zadałem pytanie, czy są zwolennikami wprowadzenia JOW i dlaczego tak lub nie. Wszyscy odpowiedzieli ze są absolutnie za, gdyż JOW ukrócą kumoterstwo i dadzą wyborcom pewność, iż wyborca ma coś do powiedzenia.

Następnie poprosiłem, aby każdy własnymi słowami opisał mi, co to jest JOW i jak taka zmiana wpłynęła by na sytuację na nazwijmy to "rynku politycznym" w Polsce. Uzyskane odpowiedzi wprawiły mnie w stan pośredni pomiędzy zwierzęcym przerażeniem a bezmyślnym chichotem osoby obłąkanej. Ze wskazaniem jednak w kierunku szoku i paniki.

Następnie każdemu z rozmówców zaproponowałem iż opiszę mu jeszcze inny system (rzekomo właśnie w tej chwili wymyślony prze zemnie) i i proszę o opinię (oczywiście opisałem zasadę działania JOW). WSZYSCY, podkreślam WSZYSCY stwierdzili, że była by to kompletna katastrofa, absolutne zawłaszczenie władzy przez długie lata przez 2 dominujące partie polityczne, zdeptanie demokracji, kompletne uniemożliwienie mniejszym partiom politycznym zaistnienia na scenie politycznej...

I to tyle o świadomych wyborach dokonywanych przez społeczeństwo. O demokracji, w której głosy 2 przedstawicieli klasy robotniczej warzą dwukrotnie więcej niż jeden głos wykładowcy uniwersyteckiego.

Nie robilem wczoraj zadnego eksperymentu.

Od kilku lat spotkanym Polakom zadaje pytanie, czy sa zwolennikami Platformy Obywatelskiej,
i dlaczego tak lub nie.Nie wszyscy, ale prawie wszyscy odpowiedzieli ,ze sa absolutnie za,bo Platforma
to bezpieczenstwo ,zgoda,ktora nie robi polityki ,a mosty i drogi buduje.No i w ogole jest w porzo.

Nastepnie poprosilem aby wlasnymi slowami opisali, jak im sie zyje w Polsce pod jej rzadami .
Czesc odpowiedzialo ,ze jest syf ,dziadostwo,zlodziejstwo,lapowkarstwo i w tym kraju zyc sie nie da.
Inna czesc odpowiedziala ,ze ten Kaczynski nie pozwala rzadzacym dokonac potrzebnych zmian.
Wstrzymuje ustawy i podpala Polske i dlatego jest zle i zyc sie nie da.
A poza tym ten Rydzyk w maybachu i te kato-mohery ,ktore go finansuja i w ogole zyc sie nie da.
Na wpomnienie o Macierewiczu wpadaja w amok ,na ich sinych ustach pojawia sie piana i zaczynaja niezbornie wymachiwac rekami i tu juz nawet nikt o zyciu nie mowi.

Nastepnie kazdemu z rozmowcow zaproponowalem ,ze ja opisze system,w ktorym obecnie zyjemy.
Nie wymyslony -tylko rzeczywisty .Mowilem ,ze zyjemy w kraju, gdzie jedna partia (nie dwie),
przez ostatnie lata zawlaszczyla calkowicie wladze na wszystkich szczeblach i we wszystkich dziedzinach w kraju,depta demokracje i przyjete zwyczaje.Np takie jak; oddanie opozycji stanowisk przewodniczacych komisji sejmowych .Uniemozliwia partiom opozycyjnym dzialanie np. blokojac wszystkie ustawy zglaszane przez nia.I ,ze ta partia stworzyla jeden wielki uklad
mafijny ,ktory wykancza wszystkich ,kto nie jest z nim zwiazany.A reakcja ich na moje slowa
byla taka sama, jak twoja -wujek i kilku obecnych na forum lemingow,ze tak mowia tylko mohero-katole od debila Macierewicza.

I to tyle o swiadomych wyborach dokonywanych przez spoleczenstwo.O demokracji ,w ktorej
glosy 2 przedstawicieli MWzDM waza dwokrotnie wiecej niz moj glos.

Ja przepraszam Cię bardzo, że nie podejmę tej polemiki, pomimo że dużo jak widać pracy w ten post włożyłeś.

Ja nie dotykam polityki, odnoszę się do nieznajomości wśród Polaków zasad wyłaniania reprezentantów w wolnych wyborach. Kompletnej niewiedzy, co to jest JOW. I tego, że bez względu na to o którym z kandydatów byśmy nie mówili, a nawet o jakich mediach byśmy nie mówili, NIKT nie wytłumaczył statystycznemu Kowalskiemu o co w tym chodzi. Ktoś rzucił niezrozumiałe populistyczne hasełko, a że chwyciło, to wszyscy zaczęli się licytować. Od Kukiza poczynając dla którego było by to śmiercią polityczną, poprzez Prawie Już Prezydenta który nagle stwierdził że popiera, na Jeszcze Chwilowo Prezydencie kończąc który bezpośrednio po dowiedzeniu się iż dostał w 4 litery aż zatrzeszczało zmienił całkowicie front o 180stopni i utracił szacunek w oczach każdego rozsądnego i uczciwego człowieka.

Piszę o braku wiedzy w społeczeństwie, oraz o interesowności i lekceważącym to społeczeństwo stosunku całej klasy politycznej. No może nie Kukiz, Kukiz nie lekceważy, Kukiz myślę iż sam nie wie co plecie, gdyż jak to gdzieś dziś czytałem jest to polityk takiego formatu, że św.p. A.Lepper to przy nim Mąż Stanu...

Ty zaś robisz tu zwykłą partyjną nagonkę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
PO deklartowala w 2004 wprowadzenie JOW

Politycy PO przed drugą turą wyborów prezydenckich deklarują poparcie dla jednomandatowych okręgów wyborczych i przypominają, że zebrali w tej sprawie 750 tys. podpisów. Andrzej Olechowski, współtwórca tej partii, ujawnił, że „to były głównie ćwiczenia skierowane do aktywistów partyjnych, żeby nie kisili się w domach, tylko wyszli na miasto i coś robili”.

Olechowski powiedział, że akcja Platformy "4 x TAK", dotycząca m.in. wprowadzenia JOW, była jedną wielką mistyfikacją. Tak wyglądał jego dialog z Jolantą Pieńkowską we wtorkowym programie TVN24

J.P. - Pan sobie teraz ze mnie żartuje…

A.O. - Nie, ja nie żartuję… Mówię pani tak, jak było naprawdę

J.P. - Chce pan nam powiedzieć, że w 2004 roku nas oszukaliście?!

www.wprost.pl/ar/506291/Olechowski-o-akc...w-To-byly-cwiczenia/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Główny problem
Czy w Polszy jest co wybrać?
Nie ma
Bo całą inteligencję i kulturę Stalin ubil w Katyniu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Co to byli za inteligentni ludzie jak poddali się do niewoli przeciwnikowi o którym wiedzieli że 1. traktuje jeńców wojennych jako zdrajców i tchórzy. A Stalin dobrze wiedział że polska pożal się armia , spieprzała we wrześniu 1939 tak że się za nimi kurzyło. Pisał o tym póżniej w prasie konspiracyjnej Grot-Rowecki "porzucone zbombardowane miasteczka zostawione na pastwę losu przez uciekające na wschód wojsko, policję i straż pożarną" , 2. polski oficer był dal bloszewików synonimem najgorszej zarazy, białopolaka i polkiego pana. Trudno więc było liczyć jako polski oficer sanacyjnej armii ze spędzi się wojnę w komfortowym zakwaterowaniu i pobierajać żołd jeńca - oficera. Ba na logikę to trudno było liczyć że się wogóle dłuższy czas da przetrwać bez kulki w łeb. Ci oficerowie którzy pochodzili z carskiej armii i mieli tam osiągnięcia bojowe , zachowali głowy. 3. Polscy panowie szlachta i inteligencja byli przed 1939 taką siłą prowadzącą kraj że ho ho. Dzięki takim wspaniałym inteligentom Polska była jedym krajem na świecie który w 1939 nie przkroczył poziomu produkcji przemysłowej z 1914 roku. Ba w 1939 Polska była klasyfikowana przez Ligę Narodów jako skrajny przykład biednego kraju.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Jaka nacja takie i herosy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
638 Postów

(WilhelmTell82)
Wyjadacz
Kukiz poza JOW-em nie reprezentuje w zasadzie nic,teraz szuka jak tu program na kolanie szybko napisac, swoja slabosc pokazal w debacie,ze sam bez plecow przelakl sie pytan,i potrzebowal kartki.Wystarczy wejsc na jego strone kukiz.org/ by zobaczyc zdjecie,pare wpisow i w zasadzie nic,szukajac dalej jedynie mozna znalezc co najwyzej jednostronnicowy opis jego pogladu na naprawe rzeczpospolitej pl.blastingnews.com/polityka/2015/04/pro...oglady-00347343.html ,to tak jakby przyszedl fachowiec do naprawy domu bez narzedzi. Dla porownania program Twojego Ruchu ktory waha sie ok.3% poparcia wyglada twojruch.eu/wp-content/uploads/2014/09/plan-zmian.pdf
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
Marszałek Rydz-Śmigły wydał dyrektywę, w której rozkazywał nie podejmować walki z Armią Czerwoną. Co było tego powodem i dlaczego mimo to doszło do walk
Armia Czerwona maszerując na zachód napotykała na swojej drodze różne oddziały, które poddać się nie chciały, dążąc do przejścia przez granicę na stronę rumuńską. Zgrupowania te próbowały uniknąć dostania się do niewoli. Walki były więc nieuniknione.

I mimo iż Żydzi, Białorusini i Ukraińcy nie wystąpili w sposób jednoznaczny przeciwko Rzeczpospolitej, to często nie utożsamiali się z polską racją stanu, przez co nie czuli się w obowiązku, by stawiać opór agresji. Część tej ludności, powodowana niechęcią do państwa polskiego, wynikającą z niedobrych doświadczeń okresu międzywojennego, lub też motywowana komunistycznymi sympatiami, przyjęła wkroczenie Sowietów z zadowoleniem, niekiedy nawet euforią. Zdarzało się, że obrzucano sowieckie czołgi kwiatami, budowano bramy powitalne itp Sam fakt występowania prosowieckich zachowań, nawet jeśli były demonstrowane przez mniejszość, rzutował na ogólne wyobrażenie o postawach Białorusinów, Ukraińców i Żydów. Polacy odnosili wrażenie, że nacje te w trudnej dla Polski chwili przeszły na stronę wroga.
wyborcza.pl/alehistoria/1,133661,1460095...szalka_Smiglego.html
Sowiety wkroczyły. Nakazuję ogólne wycofanie na Rumunię i Węgry najkrótszymi drogami. Z bolszewikami nie walczyć, chyba w razie natarcia z ich strony lub próby rozbrojenia oddziałów - zarządził 17 września 1939 r. wódz naczelny. Dlaczego marszałek Edward Śmigły - Rydz kazał nie strzelać do Armii Czerwonej? Czemu Stalin czekał do 17 września, żeby zadać nam cios w plecy?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
palikociarnia jest jak chorongiewka na wietrze sztucznt twor PO
tak jak i PSL

to jest nowa sila

nowoczesnapl.org/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
638 Postów

(WilhelmTell82)
Wyjadacz
4 postulaty to cos cienki maja ten program,Palikot nie jest tworem PO,tamci sa na prawo bardziej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak

a do wyborow daleko
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok